Dlaczego naturalny olej jojoba jest tak wyjątkowy?

Dlaczego naturalny olej jojoba jest tak wyjątkowy?

naturalny olej naturalne kosmetyki olej jojoba

Olej jojoba znajdziemy obecnie w niemal wszystkich sklepach kosmetycznych, jest też coraz popularniejszy wśród konsumentów. Powszechnie wstępuje jako składnik produktów pielęgnacyjnych, ale też jako samodzielny kosmetyk. O niezwykłych właściwościach i zastosowaniu tego oleju przeczytacie w dzisiejszym artykule.

Surowcem otrzymywanym z nasion simondsji kalifornijskiej nie jest właściwie olej, a wosk. Olej jojoba zwyczajowo jest w ten sposób nazywany, ponieważ w temperaturze pokojowej zachowuje postać płynną, a zaczyna krystalizować, dopiero gdy ta spadnie poniżej 10ºC.

Niezwykłe działanie naturalnego oleju jojoba

Jego właściwości fizykochemiczne oraz zawartość skwalenu powodują, że olej jojoba jest zbliżony budową do naszego naturalnego sebum. Dzięki temu może być stosowany jako baza do produkcji kosmetyków do każdego typu cery. Takie specyfiki łatwo się wchłaniają, nie obciążą skóry ani zatykają porów. Dodatkowymi atutami jojoby jako naturalnego oleju bazowego jest to, że jest odporny na wysoką temperaturę i nie jełczeje, a więc kosmetyki stworzone na jego podstawie są bardzo trwałe. Jest również całkowicie bezpieczny, dlatego może być stosowany w kosmetykach dla dzieci.

Jojoba jest źródłem kwasów tłuszczowych, fitosteroli, witamin A, E i F, a także wspomnianego wcześniej skwalenu, który działa między innymi przeciwgrzybicznie i antybakteryjnie.

Zastosowanie oleju jojoba

Powinowactwo do wydzieliny produkowanej przez nasze gruczoły łojowe sprawia, że olej jojoba z powodzeniem może służyć do mycia twarzy metodą OCM lub nawet zmywania makijażu. Możemy go wykorzystywać do kąpieli czy tworzenia własnych kosmetyków. Nie pozostawia na skórze filmu, a więc może być stosowany nawet rano, pod krem, jako dodatkowa dawka substancji odżywczych. Działanie antycellulitowe czyni go świetnym olejem do masażu ciała.

Jak skóra korzysta na stosowaniu naturalnego oleju jojoba?

Jest to kosmetyk o tyle niezwykły, że nadaje się do stosowania na wszystkich typach skóry i każdemu z nich pomaga. Nawet osoby zmagające się z trądzikiem nie muszą objawiać się używania go, ponieważ nie jest komedogenny, reguluje natomiast wydzielanie sebum, hamując jego nadmierne wytwarzanie.

Stosowanie naturalnego oleju jojoba pozwala odżywić skórę i ją zregenerować. Odbudowuje naturalny lipidowy film ochronny i wzmacnia warstwę cementu międzykomórkowego – dzięki tym dwóm mechanizmom powoduje wzrost nawilżenia skóry. Ponadto zmiękcza i ujędrnia, znacznie poprawiając wygląd cery. Ma działanie antyoksydacyjne – blokuje oddziaływanie wolnych rodników, które przyczyniają się do szybszego starzenia się skóry i niebezpieczeństwa powstawania zmian nowotworowych.

Ze względu na działanie immunostymulujące i przeciwzapalne, olej jojoba polecany jest przy występowaniu takich dolegliwości, jak atopowe zapalenie skóry, egzema czy łuszczyca, również w kosmetykach dla dzieci.

Olej jojoba korzystnie działa też na włosy i skórę głowy. Masaż skóry z pomocą tego naturalnego oleju pomaga w złagodzeniu objawów łupieżu. Nakładany na końcówki włosów regeneruje je i nabłyszcza. Często dodawany jest do formuł naturalnych i drogeryjnych odżywek oraz szamponów.

Z oleju jojoba i rycynowego możemy wykonać swoją własną wcierkę do paznokci.

Olej jojoba w produktach Domowy Kosmetyk

Ten bezkonkurencyjny, naturalny olej wykorzystujemy oczywiście w kosmetykach naszej marki. Znajdziecie go w serum z witaminą C, olejku do brody i po goleniubalsamie oraz owocowych masłach do ciała.