Bez kategorii

15 POWODÓW, DLA KTÓRYCH WARTO UŻYWAĆ OLEJU MIGDAŁOWEGO

PRZEZ: DOMOWY KOSMETYKolej migdałowy właściwościoleje do ciałaoleje do twarzyoleje do włosów

Wśród wielu olejów, które używamy w naszych kosmetykach, szczególną rolę odgrywa olej migdałowy. Jego właściwości, a więc działanie przeciwzapalne, łagodzące i antyoksydacyjne to tylko z jeden z powodów, dla których zdecydowanie warto go polecić. Dowiedz się, dlaczego opłaca się używać naturalnego, ekologicznego daru natury – a konkretnie wytłoczonego z migdałowych orzechów. Poznaj właściwości oleju migdałowego i 15 korzyści płynących ze stosowania tej substancji w celach pielęgnacyjnych.

1. Olej migdałowy jest łatwo dostępny

Jest łatwiej częściej dostępny w najlepszej wersji, a więc formule oleju tłoczonego na zimno, bez chemicznego przetwarzania, które skutkuje utratą pożądanych właściwości. Kosztuje nieco więcej, ale jest zdecydowanie warty swojej ceny. Podobnie jak w przypadku innych substancji naturalnych, nie warto wybierać wariantów innych niż tłoczone na zimno, nierafinowane.

2. Ekologia pozyskiwania oleju

Uzyskiwanie i stosowanie olejów nie szkodzi środowisku, jest proekologiczne i wpisuje się we współczesne trendy. M.in. dlatego coraz więcej osób wybiera prawdziwie naturalną pielęgnację, wracając do korzeni dbania o urodę.

3. Różnorodność zastosowań oleju migdałowego

Olej migdałowy ma wiele zastosowań – można go wykorzystywać do mycia skóry, balsamowania, odżywania włosów czy tworzenia własnych, domowych kompozycji, maseczek i kosmetyków naturalnych. Wiele zależy od kreatywności i chęci do eksperymentowania.

4. Naturalna i skuteczna alternatywa

Stanowi relatywnie tanią i skuteczną alternatywę w świecie środków pielęgnacyjnych. Nie musisz ograniczać się do pełnych chemii kosmetyków, które są reklamowane we wszystkich mediach!

5. Olej migdałowy jest łatwy w użyciu…

Łatwo się go nakłada, stosując różnorodne metody – od wcierania gąbeczką po nakładanie palcami. Przekonaj się, co sprawdza się w Twoim przypadku.

6. … i dobrze się wchłania

Olej migdałowy dość szybko się wchłania, pozostawiając na skórze przyjemne odczucia. To ważna informacja szczególnie dla mężczyzn, którzy często stronią od kremów i innych kosmetyków, gdyż nie lubią uczucia, że mają coś na twarzy przez dłuższą chwilę.

7. Olej migdałowy jest idealny do każdej cery

Co ważne, można go stosować do różnego rodzaju cery – od tłustej, po suchą. Osoby zmagające się z trądzikiem czy przesuszeniami również będą zadowolone. Nieważny jest również wiek!

8. Ma dobry wpływ na paznokcie

Świetnie sprawdza się jako naturalna odżywka do paznokci, ponieważ płytka dobrze absorbuje cenny magnez i niezbędne minerały znajdujące się w oleju migdałowym. Warto przekonać się o tym w przypadku łamiących się lub zniszczonych wieloletnimi zaniedbaniami paznokci.

9. Olej migdałowy nie zatyka porów

W przeciwieństwie do wielu chemicznie wzbogacanych kosmetyków olej migdałowy nie zatyka porów. Daje skórze odetchnąć, w przenośni i dosłownie.

10. Widoczne efekty

Olej migdałowy ma znakomity wpływ na skórę, która nawet po kilku, kilkunastu regularnych zabiegach staje się wygładzona i odświeżona.

11. Olej migdałowy to antyoksydant

Naturalny olej migdałowy zwalcza rozwój wolnych rodników, tzw. oksydantów. Działanie antyoksydacyjne ma ogromne znaczenie w codziennej pielęgnacji skóry narażonej na dziesiątki niekorzystnych czynników, których trudno uniknąć.

12. Przyjemny zapach migdałów

Pachnie… migdałami, w końcu jest uzyskiwany z tej rośliny. Dzięki temu można go stosować jako aromatyczny dodatek do własnoręcznie wytapianych mydeł, balsamów czy także olejków do kąpieli. Można poczuć się jak w domowym SPA, fundując sobie niewielkim kosztem aromaterapeutyczny zabieg z prawdziwego zdarzenia!

13. Zawiera witaminy

Jest prawdziwą bombą witaminową. Dość powiedzieć, że znajdują się w nim witaminy z grupy B, A, D, E oraz korzystne dla zdrowia i urody proteiny.

14. Olej migdałowy wzmacnia włosy

Olej migdałowy jest szczególnie polecany do pielęgnacji włosów – wystarczy kilka kropel wtartych we fragmenty fryzury (np. końcówki), żeby uzyskać pożądaną gładkość i lśnienie już po kilku zastosowaniach.

15. Jest stosowany na choroby i podrażnienia

Łagodzi podrażnienia wynikające z chorób, uczuleń czy typu cery, a także zwalcza stany zapalne, dlatego jest zalecany osobom cierpiącym na egzemę czy łuszczycę.

I jak tu nie stosować tak uniwersalnie korzystnej substancji? Jak widzisz właściwości oleju migdałowego jest mnóstwo. Sami go stosujemy w naszych kosmetykach. Olej ze słodkich migdałów pochodzący ze sprawdzonego, ekologicznego źródła został dodany między innymi do naturalnego masła do ciała, wieloowocowego balsamu do ust czy kremów na dzień i na noc 30+.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.